Resultaten

Uitgangspunten van de vergelijking

Alle resultaten worden weergeven in vehouding tot de instelling “Man – Midden – Midden”. Deze instelling komt overeen met de eisen waarin bij Euro NCAP wordt getest op whiplash.
Voor deze vergelijking worden de belastingen op de nek beschouwd als zijnde “normale” belastingen. Indicaties zoals hoger, lager of gelijk verkregen voor de overige instellingen refereren naar deze instelling. Het betreft dus geen absolute resultaten in de zin van goed of slecht.

Stoelinstellingen

Deze instelling toont een voorwaartse positie van de rugleuning (10° meer naar voren ten opzichte van de positie toegepast in Euro NCAP). De hoofdsteun is ingesteld in de hoogst mogelijke positie.

Animatie van rekenmodel

Conclusie

Bij deze instelling met de rugleuning ver naar voren en de hoofdsteun in een hoge positie treden grote krachten op in de nek maar tegelijkertijd slechts lagere versnellingen in hoofd en nek. Al met al is daarmee het risico op whiplash letsel iets hger dan in de referentie configuratie. Als men in rekening brengt dat voor vrouwen lagere versnellingen en krachten toelaatbaar zijn dan zijn voor deze inzittenden de belastingen vrij hoog.

 

Terug naar de stoelinstellingen